SPECTACOL CU OCAZIA ANULUI NOU CHINEZESC

Cu ocazia Anului Nou Chinezesc – Anul Maimuţei, Casa Româno-Chineză a organizat, la Teatrul Excelsior din Capitală, într-un cadru deosebit, un spectacol de gală de excepţie, la care au participat oficiali ai Ambasadei RP Chineze la Bucureşti, conducerea CRC, diplomaţi, demnitari, personalităţi ale culturii şi artei, reprezentanţi ai comunităţii chineze, ziarişti, prieteni din China cu activităţi în România. Au fost prezenţi Zeng Jixin, ambasador ad interim, Ioan Donca, vice-preşedinte CRC şi Ecaterina Vanea – director general, Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii, ambasador Romulus Budura, alte personalităţi.

La Sărbătoarea Primăverii, moment de mulţumire şi recunoştinţă pentru anul recent încheiat, conducerea CRC, împreună cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, cu sprijinul direct al sponsorului NIRO Investment Grup, a pregătit un program inedit de muzică clasică şi modernă, cu partituri interpretate impecabil, cu dedicare şi bucurie, precum şi dansuri specifice tradiţiei chinezesti şi demonstraţii de arte marţiale.

Evenimentul festiv devenit tradiţional constituie un pas înainte în dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare între cele două ţări şi popoare prietene. A fost o manifestare cultural artistică de înaltă ţinută despre înţelegere, comunicare, colaborare şi respect reciproc, amplificată prin muzică, culoare, dăruire, măiestrie,artă, decor şi costume, într-un cuvânt valori depline şi simboluri de referinţă.

Seara dedicată Anului Nou Chinezesc a debutat cu discursul domnului Ambasador Ioan Donca, vice-preşedinte al Casei Româno-Chineze, prezentat cu naturaleţea şi şarmul unui diplomat de carieră, care a fost primit cu interes de întreaga asistenţă prezentă la eveniment. În cuvântul său, domnul Ambasador a transmis din partea Casei Româno-Chineze un mesaj de felicitare tuturor chinezilor cu ocazia Sărbătoarei Primăverii.

Din partea Ambasadei RP Chineze a luat cuvântul ambasadorul ad interim, Zeng Jixin, care a subliniat trăinicia prieteniei româno-chineze, apreciind buna colaborare pe multiple planuri şi exprimându-şi susţinerea mai departe a dezvoltării cooperării dintre cele două ţări.

Artiştii galei

Primii care au ucat pe scena Teatrului Excelsior a fost orchestra Colegiului Naţional de Artă „Dinu Lipatti”, condusă de dirijorii Racu Nicolae şi Racu Andrei. Partiturile interpretate cu măiestrie şi talent de elevii liceului au încântat publicul cu partituri muzicale clasice, prin îmbinarea schimbărilor de ton şi a sunetelor de excepţie cu meditaţia profundă atât de dragă iubitorilor de artă sentimentală. În repetate rânduri, orchesta a fost apreciată de public prin aplauze prelungite.

Şi Academia de Arte Asiatice – Artasia – a prezentat un program cu elemente specifice din străvechea artă a mişcării pentru sănătate şi armonie – Taijiquan, iar trupele de dans ale Colegiului Economic „AD Xenopol” şi comunităţii chineze au pus în scenă coregrafii ale unor cunoscute piese chinezeşti.

Spectacolul de gală a fost onorat de Corul de Cameră „Preludiu”, condus de Voicu Enăchescu, care de 40 de ani se numără printre cele mai prestigioase corale mixte din lume. În seara dedicată Anului Nou Chinezesc, corul a interpretat partituri de muzică clasică şi preclasică, lucrări de muzică romantică şi o piesă din repertoriul muzical chinezesc. Corul „Preludiu” a purtat partiturile „ca pe o bijuterie delicată”, lin, în sunetul vocilor de excepţie apreciate şi iubite peste tot în lume. Puterea muzicii rafinate interpretate cu pasiune a transmis sentimente alese de bucurie şi prietenie românilor şi chinezilor prezenţi în sala teatrului.